top of page
RequiemforMrsJ_fs_fb
rgj_fs1
rgj_fs5
rgj_fs3
rgj_fs2
rgj_fs6
rgj_fs4
rgj_fs7

Реквием за госпоѓа Ј.

Година: 2017 / Земја: Србија, Бугарија, Македонија, Франција, Русија / Времетраење: 94 мин. / Јазик: Српски

Госпоѓа Ј, поранешен административен службеник, одлучи да ги заврши сите домашни обврски: да ги измие садовите во полниот мијалник, да отиде во продавница и да го пронајде стар семеен пиштол. Пиштолот на покојниот сопруг. Таа е решена да се убие на годишнината од смртта на нејзиниот сопруг. За една недела. Подготвена е да ги заврши сите приватни и административни работи, за да може да го изврши самоубиството како што замислила. Сé што ѝ треба е само еден документ - потврда за нејзиниот работен стаж во текот на изминатите дваесет години. Во земја која поминува низ социјална транзиција, ова е многу комплицирано. Бидејќи живеењето во транзиција е комплицирано, умирањето може да биде уште покомплицирано.

Продукциска куќа: СЕЕ Филм Про SRB со Геополи Филм BGR и Скопје Филм Студио MKD

Копродукциска куќа: Сурприз Але FRA

Продуценти: Ненад ДУКИЌ, Павлина ЖЕЛЕВА и Томи САЛКОВСКИ

Копродуценти: Александер РОДЊАНСКИ и Алис ОРМИЕР

Извршен продуцент: Мирослав МОГОРОВИЌ

Сценарио и режија Бојан ВУЛЕТИЌ; Кинематографер Јелена СТАНКОВИЌ; Сценограф Зорана ПЕТРОВ; Монтажа Владимир ПАВЛОВСКИ; Костимограф Лана ПАВЛОВИЌ; Шминка Јасмина Мина ЛИЛИЌ; Дизајн на звук Борис ТРАЈАНОВ

УЛОГИ: Мирјана КАРАНОВИЌ, Јована ГАВРИЛОВИЌ, Даница НЕДЕЉКОВИЌ, Мира БАЊАЦ, Вучиќ ПЕРОВИЌ, Невен БУЈИЌ, Срѓан ТОДОРОВИЌ, Борис ИСАКОВИЌ, Павле ЃОРЃЕВИЌ

 

  • IMDb logo

Фестивали и награди

2018 - Balkan Florence Express Филмски Фестивал во Фиренца, Италија

2017 - 67. Берлинале Интернационален Филмски Фестивал, Германија / Panorama Special - World Premiere; 45. ФЕСТ - Белградски Интернационален Филмски Фестивал, Србија / Национална компетиција - Награда за најдобар филм, Најдобар режисер, Најдобро сценарио, Најдобра женска улога (Мирјана Карановиќ); Интернационален Филмски Фестивал во Софија, Бугарија / Официјална компетиција - FIPRESCI Награда; Кино Павасарис Вилниус, Литванија - Официјална компетиција; goEast Интернационален Филмски Фестивал во Висбаден, Германија / Официјална компетиција - Golden Lily Награда; 70. Интернационален Филмски Фестивал во Кан, Франција - ACID Програма; Espoo Cine Интернационален Филмски Фестивал, Финска / Family; Tрансилванија Интернационален Филмски Фестивал, Клуж, Романија / Supernova; Москва Интернационален филмски фестивал, Русија / Euphoria of the fringes; Лука Интернационалан Филмски Фестивал, Италија / Официјална компетиција; Интернационален филмски фестивал во Карлови Вари, Чешка / Another View; Golden Apricot Интернационален Филмски Фестивал, Ераван, Ерменија / Официјална компетиција; Одеса Интернационален филмски фестивал, Украина / Официјална компетиција; Приштина Интернационален Филмски Фестивал, Косово / Официјална компетиција; Палиќ Интернационален Филмски Фестивал, Србија / Официјална компетиција; Сопот Интернационален Филмски Фестивал, Србија / Официјална компетиција - Награда за најдобра режија; Сараево Филм Фестивал, БиХ / In Focus; Funf Seen Филмски Фестивал, Станберг, Германија; Der Neue Heimatfilm, Фрајстадт, Австија / Официјална компетиција; T-mobile New Horizons Филмски Фестивал, Вроцлав, Полска / Discoveries (Panorama); Вуковар Филмски Фестивал, Хрватска / Официјална компетиција - Награда за најдобар филм; Фестивал за Филмско Сценарио, Врњачка Бања, Србија / Официјална компетиција - Награда за најдобро сценарио; Sakhalin Филмски Фестивал, Русија; Нишки Филмски Средби, Србија; Херцег Нови Филмски Фестивал, Црна Гора; Отранто ФФФ, Италија / Официјална компетиција - Награда Златен светилник; CEE Film Festival, Луксембург / Cineskope;Интернационален Медитерански Филмски Фестивал во Монтпелје, Франција / Официјална компетиција; Al Este Del Plata, Буенос Аирес, Аргентина / Официјална компетиција - Гран При; Eastern Neighbors Филмски Фестивал во Хаг, Холандија / New Voices; Интернационален Филмски Фестивал во Копенхаген, Данска / Politiken Audience Award; Љубљански Интернационален Филмски Фестивал, Словенија / Perspectives; Солунски Интернационален Филмски Фестивал, Грција / Balkan Survey; Севиља Интернационален Филмски Фестивал, Шпанија; Филмски Фестивал во Арас, Франција / East Visions; Филмски Фестивал во Братислава, Словачка / Cinema now, Филм за отворање и затворање на Фестивалот

bottom of page