top of page
Homo_Amans_16
Homo_Adorans_14
Homo_Faber_08
Homo_Ludens_11
Homo_Economicus_06
Homo_Ridens_37

Хомо

Година: 2021 / Земја: Северна Македонија, Србија, Бугарија, Косово и Словенија /  Времетраење: 90 мин. / Јазик: Македонски, Албански, Бугарски

Што е тоа човек? ХОМО прикажува шест лица, шест состојби во луцидно поврзани епизоди проткаени со црн хумор. Безнадежните ликови случајно се среќаваат во модерната метропола, при бескрајни обиди да опстанат и најдат малку среќа. Невработениот дипломец станува гробар, ужалената вдовица - монахиња,  свештениците се коцкаат, а со судовите владеат гангстери. И кога изгледа дека надежта е мртва, едно осамено момче успева да пронајде љубов.

Продукциска куќа: Скопје Филм Студио MKD

Копродукциска куќа: Арт енд попкорн SRB, Гала Филм BGR, Триггер KOS, Иридиум Филм SVN

Продуцент: Томи САЛКОВСКИ

Копродуценти: Мирослав МОГОРОВИЌ, Галина ТОНЕВА, Лумбард КУКАЈ, Бојан МАСТИЛОВИЌ

Режија Игор ИВАНОВ; Сценарио Игор ИВАНОВ и Сашо КОКАЛАНОВ; Кинематографер Маја РАДОШЕВИЌ; Монтажа Мартин ИВАНОВ; Дизајн на звук Борис ТРАЈАНОВ; Сценограф Кирил СПАСЕСКИ; Костимограф Полонца ВАЛЕНТИНЧИЌ; Шминка Аленка НАХТИГАЛ

УЛОГИ: Александар МАТОВСКИ - ЦАКО, Наташа ПЕТРОВИЌ, Игор АНГЕЛОВ, Јордан СИМОНОВ, Мајлинда КОСУМОВИЌ, Сашко КОЦЕВ, Оливер МИТКОВСКИ, Сергеј ДИМОВСКИ

Фестивалска промоција: Бруно ШАТЕЛАН

                                         brunochatelin@gmail.com

  • IMDb logo

Фестивали и награди

2021 - 51. Интернационален Филмски Фестивал на Индија, Гоа - Светска панорама - Интернационална Премиера; 25. Интернационален Филмски Фестивал Софија, Бугарија / Балканска компетиција; 7. Гбек Фестивал на Игран Филм, Канада - Награда за најдобар филм; ИндиФест Филмски награди, САД - Награда за извонредно достигнување; 54. Ворлд Фест Интернационален Филмски Фестивал Хјустон, САД - Бронзена Реми награда; 4. Калакари Филм Фест, Индија, 5. Рамсгејт Интернационален Филмски и ТВ Фестивал, Велика Британија; 28. Фестивал на Европски Филм Палиќ, Србија / Официјална селекција; Вотерфронт Фестивал Лаваса, Индија - Најдобра режија; АНОНИМУЛ Интернационален Филмски Фестивал, Романија / Официјална селекција; Интернационален Филмски Фестивал Нанси Франција; Филмски Фестивал Боземан, САД; 5. Филмски Фестивал Њујорк, САД; 36. Филмски Фестивал Валенсија, Шпанија / Информативна програма; 22. Фестивал на Европски Филм Лече, Италија / Компетиција Златно маслиново дрво - Награда од публиката, Награда од Cineuropa; Панорама на Европски Филм Каиро, Египет; Интернационален Филмски Фестивал Бајрон Беј, Австралија; Кросинг д' Скрин Истбрн, Велика Британија

bottom of page